To postulater kan drive mig til vanvid som historiker.

Udsagn 1: “Det skal jo heller ikke være rent frilandsmuseum”, hvilket ofte optræder i en sammenhæng om noget, der ikke skal være kedeligt og uaktuelt. Lad mig sige det en gang for alle: Frilandsmuseet er aktuelt og alt andet end kedeligt. Det er alle frilands- eller open airmuseer – og det er derfor, de fleste har så gode besøgstal. Se bare Den Gamle By i Aarhus.

Udsagn 2: “Folk gider ikke historie” og/eller “Alle er historieløse”. Alle har en historie, også dem, der ikke kender eller kan huske den – men det synes jeg, er en anden snak. Hvad angår interessen. Jeg har lavet P1-radio i syv år kun om historie, og lyttertallene var gode – og de blev bedre og bedre i løbet af årene. Jeg skriver bøger, artikler, holder foredrag og modtager en del mails fra unge og ældre, som ved noget, vil vide mere eller bare er nysgerrige. Folk gider godt historie. Og hvor er de tal, der beviser, at vi er historieløse?

Derfor er jeg nødt til at linke til denne udsendelse. Jeg har – indrømmet – ikke set det hele, for jeg blev så begejstret, da jeg nåede 10 minutter hen i udsendelse og lyttede med de næste fem minutter. Dronningen har jo ret: “Det er altså så vigtigt at fortælle.”  Fantastisk med én, der ikke er bange for historie og fortælleglæde.