Få historien om Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen, der gjorde op med 1800-tallets normer for at realisere sit ønske om at blive læge.

Hun mødte modstand på sin vej, men havde også tidsånden i ryggen:  Det nye, spirende demokrati, teknologiske og videnskabelige landvindinger – og mænd og kvinder, der kæmpede for, at universitetet og det professionelle lægeliv også skulle blive kvinders hjemmebane.

En fascinerende fortælling, der indholder hidtil ukendt materiale i form af private billeder og en dagbog ført af den unge Nielsine Nielsen i Svendborg i 1860’erne.

Pressen skrev:

’Nielsine Nielsen’ er et brag af en bog om Danmarks første kvindelige læge og akademiker.” Dagens Medicin

husmorbillede

Husmor i en rationeringstid fortæller hverdagshistorier og beskriver danske husmødres køkkenliv under besættelsen. Bogen er en billedrig beskrivelse af hvordan kvinder i alle samfundets lag og egne af landet gik i gang med at hakke, luge, slagte, salte, sylte, henkoge og strække alverdens retter, så maden kunne nå rundt til alle.

Rundt om husmødrene stod kogebogsskribenter og ernæringseksperter klar med gode råd om, hvordan danskerne fik mest ud af maden i en krisetid, og mange af rådene er genkendelige og anvendelige i dag: Spis mindre kød, spis mere grønt og undgå spild af mad.

Pressen skrev:

♥♥♥♥♥ Berlingske Tidende

“Historiker har skrevet en forbilledlig bog om madlavningskulturen under Anden Verdenskrig.” Politiken

jo-forside-e1456326180646

Jo -Carlsbergkvinden der gik sine egne veje. Udkom 2016 (Gyldendal) En medrivende fortælling om Jo Jacobsen, der forlod det strudlende overklasseliv på Carlsberg for at blive forfatter, seksualreformator og psykoanalytiker. En kvinde, der gik sine helt egne veje i samtidens Danmark og Europa, og endte med at betale en høj pris for et liv uden kompromisser.

Pressen skrev:
Weekendavisen: Jo – Carlsbergfruen, der gik sine egne veje er et spidsvinklet bidrag til forståelse af det debatklima, som nutidens selvberoende kvinderolle er vokset frem af.

Kristeligt Dagblad: En bog, der scorer højt på både underholdning, oplysning og perspektiv. ♥♥♥♥♥

Jyllands-Posten: … en fornøjelse at få serveret historiske fakta og kilder i et mundret, kødfuldt sprog garneret med fine illustrationer. ♥♥♥♥♥

Fyens Stiftstidende: …en godt skrevet og levende bog om en usædvanlig kvinde. ♥♥♥♥♥

Politiken: Spændende og indsigtsfuld bog. ♥♥♥♥

Ærter og bønner. Genopdagelse af 28 gamle danske sorter. Udgivet af Foreningen Frøsamlerne. Jeg har været redaktør på bogen, og har blandt andet skrevet et kulturhistorisk afsnit om de gamle danske bælgfrugter. Bogen udkom juni 2015.

Tjenestepigerne – 100 års historie om stemmeret og ligestilling. Informations Forlag. Udkom maj 2015.

PRESSEN SKREV:

Jyllands-Posten: Historien om Københavns Tjenestepigeforening genoplives i Dorthe Chakravartys indbydende bog.

Kristeligt Dagblad: … hendes bog er god at få forstand af, uanset om man er mand eller kvinde.

Politiken: Billedmaterialet er mere end fremragende, og de ledsagende tekster bidrager med de detaljer, der giver historien liv.

Lektørudtalelse: Uundværlig til hylden med dansk kvindehistorie. Bogen kan anvendes til opgaver fra gymnasieniveau og op – og anbefales derfor til alle biblioteker.

De Danske Kvinders Historie er en undervisningsbog skrevet sammen med gymnasielærer Hanne Mortensen. Udkom 2014, Systime.

Selvforsynende på 1. sal er en personlig bog om at gøre det selv midt i byen. Det er en bog om at sy, strikke, sylte, bage, dyrke grønt og tænke sig om, inden man hvirvler udmattet om i forbrugsfesten. Udkom 2010. Udsolgt fra forlaget, Gyldendal.

Jeg sælger ikke selv bøgerne, men du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har en af mine bøger og gerne vil have den signeret.