Spørgsmål: Hvem er du?

Jeg er historiker og journalist. I 2019 udkom min seneste bog om Danmarks første kvindelige læge, Nielsine Nielsen. En bog, jeg har skrevet sammen med Sarah von Essen.

Jeg arbejder som freelance historiker og skriver bøger og artikler, laver podcasts, er moderator og holder masser af foredrag.

For at tage min karriere fra begyndelsen, så arbejdede jeg i nogle år i musikbranchen, blandt andet som pressechef for pladeselskabet Universal. Da jeg var i midten af 20’erne begyndte jeg at læse historie, og blev cand.mag. i historie og dansk.

Derefter fulgte syv år som vært og tilrettelægger af DR/P1s ugentlige historieprogram Alle Tiders Historie.

Jeg forlod DR for at arbejde freelance og har siden blandt andet skrevet de anmelderroste bøger Tjenestepigerne – 100 års historie om stemmeret og ligestilling;  Jo – Carlsbergfruen der gik sine egne veje; Husmor i en rationeringstid – Køkkenliv under besættelsen og Nielsine Nielsen – Danmarks første kvindelige læge og akademiker.

Spørgsmål: Hvilke emner er du historiker i?

Jeg har en stor forkærlighed for 1800-tallet og første del af det 20. århundrede. Sådan har det været siden gymnasietiden, hvor min dansklærer åbnede døren ind til guldalderens kunstnere og deres vidunderlige bøger og billeder.

Med tiden er jeg dog blevet fascineret af 1900-tallets mangfoldige historie, ikke mindst perioden 1900-1970’erne.

Jeg har mest fokus på kvindehistorie, madhistorie og tekstilhistorie. Jeg er vild med at fortælle de historier, der viser dybden i vores hverdag og skred i de lange linjer – alt det, som er relevant for vores forståelse af livet i dag.

Spørgsmål: Hvorfor er du ikke længere i DR?

Fordi jeg efter otte vidunderlige år som vært og tilrettelægger på DR/P1s ugentlige historieprogram Alle Tiders Historie var nødt til at spænde ben for mig selv og gå nye veje. Så jeg sagde op.

Jeg elsker historie, og det var naturligt at fortsætte ad det vej – på en ny måde.

Spørgsmål: Er du rigtig journalist?

Niks, ikke med stempel, men jeg begyndte at skrive som 17-18-årig for et musikblad. Siden arbejdede jeg på Radio Voice, skrev bunker af artikler om musik, kultur og historie for blandt andet Berlingske Tidende, Hendes Verden (det var noveller, ikke kærlighed men små gys), Historiebladet og Weekend Avisen.

Da jeg begyndte i DR, var jeg i en slags mesterlære hos Adrian Hughes, der var vært på programmet, indtil jeg efter et års tid tog over.

Mit mål er at arbejde som en historiker og skrive som en journalist. Kort og godt; holde faglighed og saglighed højt i velkomponerede historier og med, som en anmelder skrev om Jo-bogen, et kødfyldt sprog.

Spørgsmål: Hvad er det med dig og podcasts?

Jeg tror, jeg faldt i lydgryden som barn, hvor jeg sad med min gule båndoptager og lavede alenlange optagelser med mig selv og veninderne.

Jeg intet mindre end elskede at arbejde på Voice i gamle dage og i DR i nyere tid. Alligevel sagde jeg op begge steder.

Hver opsigelse er endt med at jeg efter kort tid igen er begyndt at arbejde med lyd. Det er de gode historier, de dygtige formidlere – og de nysgerrige lyttere, der hver gang får mig tilbage til mikrofonen.

Spørgsmål: Har du et liv udover dit arbejde?

I den grad! Jeg er godt gift og har tre børn. Jeg bor i byen, køber alt for mange antikvariske bøger, læser masser af skønlitteratur og hører musik og taleradio. Jeg bager brød hver eneste dag og prøver at holde liv i frugttræer, urtebede og kompostbunke i vores lille have.

Og så er jeg vild med håndarbejde, selv om jeg hverken kan læse en strikkeopskrift eller et lave et eneste nydeligt korssting, men på den front har jeg det som humlebien: Jeg tror, jeg kan flyve

Spørgsmål: Det der efternavn – hvor kommer det fra?

Indien, og jeg har giftet mig til det. Det udtales fuldstændig som det staves. Bare sig det – det kan kun gå godt! For øvrigt skal jeg huske at sige, at billedet er taget af Jon Albjerg Ravnholt fra William Dams Boghandel, Rønne.